WordPress opdatering

WordPress opdatering - OKEIwebbureau

WordPress opdatering… hmmm, hvad er nu det for noget?

Kan WordPress ikke klare sig selv? Er opdatering af WordPress virkelig nødvendig? Findes der ikke en form for automatisk opdatering af WordPress? Er det klogt selv at opdatere WordPress eller vil det være rigtig klogt at få et webbureau til klare WordPress opdateringerne? Er det kun selve WordPress som skal opdateres eller kan der også være andre opdateringsting på hjemmesiden? Min udvikler af hjemmesiden sagde at WordPress var fremtidssikret – passer det så ikke?

Ja… der kan hurtigt opstå mange spørgsmål, når snakken går på WordPress opdateringer. Både de nye i gamet og de gamle erfarne folk kan være fuldstændig uenige om måden, hvorpå WordPress bør håndteres i forhold til at få det bedste ud af programmet – også i forhold til opdatering af WordPress.

Vores erfaring er baseret på hundrede tusindevis af opdateringer af WordPress, hvoraf 99% af alle opdateringer går godt – og det er fantastisk, men det er dem som går galt der trækker alt for mange mandetimer, bøvl og frustrationer. En WordPress hjemmeside er ikke bedre end den fulde backup der ligger gemt et eller andet sikkert sted.

Vores anbefaling er derfor at WordPress hjemmesider får lavet backup hver dag og gerne på flere forskellige måder – og med flere forskellige placeringer af de gennemførte backup f.eks. en lokal på webhotellet, en sendt på mail til administratoren og en eller flere gemt i skyen (Dropbox, Onedrive m.fl.).

Kan WordPress ikke klare sig selv?

Jo, WordPress kan som udgangspunkt godt klare sig selv i laaaaaang tid uden opdateringer, og her taler vi om mange år. Selv har vi oplevet en WordPress hjemmeside klare sig helt uden opdateringer i mere end 8 år. Andre WordPress hjemmesider har også kunnet klare sig uden opdateringer i omkring 5 år.

Men…!

Det er typisk WordPress hjemmesider som ikke får ændret på indholdet, altså både tekster, links, billeder, video m.v. forbliver som det er… hele tiden. Samtidig så er det også WordPress hjemmesider uden den store konkurrence eller uden ønsket om at få de bedst mulige placeringer i søgeresultater på Google og andre søgemaskiner (Bing, Yahoo, DuckDuckGo m.fl.).

Altså er der ikke de store krav til WordPress hjemmesiden, indholdet derpå og konkurrencesituationen – ja, så er det nogle gange muligt at springe WordPress opdateringerne over. Eller blot vente rigtig lang tid – f.eks. flere år – i mellem at WordPress hjemmesiden opdateres. Det kan dog på ingen måder anbefales at undlade at opdatere WordPress eller tage de lange opdateringspauser på grund af risikoen for at WordPress hjemmesiden ikke længere kan opdateres uden stort manuelt arbejde af enten dig selv eller professionelle WordPress folk og webbureauer.

Er opdatering af WordPress virkelig nødvendig?

Her vil vi svare både “ja” og “nej” – og svaret er baseret på den korte bane. Ret ofte kan man sagtens springe over en eller flere opdateringer af WordPress uden at det skader WordPress hjemmesiden særlig meget eller at risikoen for bøvl øges.

Her den anden dag blev version 5.5 af WordPress frigivet. Den tidligere version af WordPress hed 5.4.2. Hvis vi lige skal kigge på disse versionstal, så kører langt de fleste producenter og udviklere af software med op til tre tal adskilt med et punktum f.eks. 1.2.3. Det første tal henviser til meget store og vigtige ændringer i versionen, men tal nr. to henviser til mellemstore ændringer og slutteligt så henviser det tredie tal til små ændringer i programmet / softwaren. Det tredie tal kan sagtens blive tocifret.

Den tidligere version af WordPress hed, som tidligere skrevet, 5.4.2 og der kan – sådan overordnet – siges at det var den 5. store version af WordPress med 4 mellemstore og 2 mindre opdateringer. Tal nr. 2 stopper typisk ved 9, hvorefter at det første tal går en op. Nogle gange springes der dog lidt i tallene, således at tal nr. 2 ikke når op på 9 førend at der kommer en meget stor opdatering, som resulterer i at det første tal stiger en 1.

Det følgende billede viser antal opdateringer af WordPress, som blev gennemført, imens de to første tal hed 4.9. Version 4.9 af WordPress strakte sig over næsten 3 år og nåede op på version 4.9.15.

WordPress opdatering - Gren 4.9 - OKEIwebbureau

Nogle af WordPress opdateringerne følger ret hurtigt på hinanden, så i det tilfælde, så sker der ikke alverdens ved at springe en opdatering eller to over – med mindre at man gerne vil stå stærkest overfor hackere og andre ondsindede personer.

En WordPress opdatering øger, som oftest, sikkerheden af programmet og hjemmesiden – og det er langt lettere løbende at bruge lidt tid på opdatering af WordPress end at kæmpe en kamp i mange timer med at gå genskabt hjemmesiden ud fra backups. Hvad kan der ikke mistes af kunder og omsætning i den tid??

Findes der ikke en form for automatisk opdatering af WordPress?

Jo, der findes faktisk på de fleste webhoteller en mulighed for at lade WordPress opdatere sig selv. Og det kan godt gå fint, men det kan også gå rigtig galt!

For det første så kan “selv-opdateringen” ske på et tidspunkt, hvor der er kunder på din WordPress hjemmeside – og det er rigtig skidt. “Selv-opdateringen” kan også ske på et tidspunkt, hvor andre bagvedliggende processer kører f.eks. en automatisk backup og så kan der måske også opstå problemer, hvilket i værste tilfælde kan få hele WordPress hjemmesiden til at bryde ned. Dernæst så kan en “selv-opdatering” også fejle i sig selv så den ikke gennemføres korrekt, og så kan der komme en træls hvid skærm. Med andre ord, det eneste kan kan se på hjemmesiden / skærmen er en hvid farve…. intet andet. Den hvide skærm kan dog ret let fjernes ved at logge ind på webhotellet og fjerne filen “.maintenance”… men også det koster tid og evt. mistes der omsætning.

Her fra version 5.5 af WordPress, da er det muligt for dig at indstille WordPress til automatiske opdateringer, uden at skulle logge ind på webhotellet. Det bliver spændende at følge udviklingen og modtagelsen af denne nye ting i WordPress.

Her har vi i den nye version 5.5 af WordPress sat det ene plugin til “auto-updates“, og dette plugin er markeret med grønt. De resterende plugins opdateres manuelt, markeret med orange.

WordPress auto opdatering - OKEIwebbureau

Er det klogt selv at opdatere WordPress eller vil det være rigtig klogt at få et webbureau til klare WordPress opdateringerne?

Hvis du er modig og tør, så prøv gerne selv at holde din WordPress hjemmeside opdateret. Husk blot de gode backups, hvis din WordPress opdatering fejler. For nogle personer vil det være ret let at holde deres WordPress hjemmesider opdaterede, for andre vil det måske virke alt for uoverskueligt og farligt.

Er der overhovedet en god eller bestemt rækkefølge at lave opdateringerne i? Det er her at mange professionelle WordPress folk og webbureauer kan være uenige om metoden til at holde WordPress opdateret på.

Hos OKEIwebbureau da begynder vi altid med en backup eller tjekker at der er en backup fra tidligere på dagen – sidstnævnte er dog kun på WordPress hjemmesider som sjældent får nyt indhold. Dernæst læses “changelog” (et dokument med alle ændringer i som viser hvad der er nyt, hvad der er rettet og om noget er fjernet) for den nye version af themet eller det plugin, som du ønsker at opdatere som det første. Og sådan fortsætter vi indtil der ikke er mere at opdatere eller kun en ny version af WordPress tilbage. Vi opdaterer aldrig en ny version af WordPress førend at alle andre ting er opdateret og “klar” til at kunne håndtere den nye version af WordPress.

Vær ikke bekymret for at en opdatering melder om fejl (en rødlig farve vises typisk i kontrolpanelet). Prøv blot at genloade siden du er på, og se om den pågældende ting står med en markering om at den kan opdateres eller at den står “normalt” – altså uden en eller anden form for markering. Er det sidstenævnte, så har din opdatering måske alligevel været en succes, selvom at du fik en fejl. Den slags ting kan godt ske med WordPress.

Er det kun selve WordPress som skal opdateres eller kan der også være andre opdateringsting på hjemmesiden?

Som nævnt ovenfor, så kan der være tale om flere typer opdateringer, når din hjemmeside er lavet med WordPress. Følgende skal opdateres – nogle af punkterne oftere end andre:

  1. WordPress
  2. Theme (designskabelonen)
  3. Plugins (tilføjelser / mini-programmer)
  4. Oversættelser (kun hvis du bruger andre sprog end Engelsk).

Opdatering af WordPress er vigtig. Nogle kalder det at WordPress skal opdateres, at “coren” skal opdateres. “Core” kan frit oversættes til kernen. Så her er der altså tale om kernen i WordPress, som der kan opdateres på. Af alle de fire nævnte opdateringstyper i forbindelse med brugen af WordPress, da er det – i vores optik – WordPress / coren som bliver opdateret mindst på et helt år.

Heldigt tænker en del af udviklerne sikkert, for med hver opdatering af WordPress, da plejer der også at medfølge en byge af opdateringer til theme, plugins og tilpasninger af oversættelserne.

Opdatering af WordPress themet er også vigtig. Om det lige skal hedde theme, designskabelon, designet eller noget helt fjerde er underordnet, men vi taler om måden hvorpå hjemmesiden ser ud og hvilke grafiske muligheder der er tilstede på både desktop (computer), tablet og smartphones. En opdatering af WordPress giver oftest også en opdatering af themet, men nogle gange kan der også sagtens komme “frivillige” opdateringer af themet – uden at der har været en opdatering af WordPress.

Dette er typisk tilfældet, når udviklerne af themet kommer med nye features (muligheder) og nye, spændende grafiske tiltag. Mange themes kan det samme, men måden hvorpå man som bruger af themet kan arbejde med det på kan være meget forskelligt. Nogle themes kan næsten det hele uden at der skal tilføjes andet eller tilkøbes yderligere tilpasninger til themet, mens andre themes fungerer som en “basis” udgave og så må du op med pengepungen for at få de lækre ting og sager.

Themet “Enfold” som OKEIwebbureau.dk kører på har det meste inkluderet i prisen på blot $ 59,00. Og så er der endda livtidsopdateringer med. Har du brug for support til themet, så medfølger der også 6 måneders support ved købet. Du kan finde mange themes her: https://themeforest.net/

Andre themes har brug for en “pagebuilder” – altså et program der kan hjælpe med at bygge siderne på en nem og smart måde. En god pagebuilder kunne være Elementor.

Opdatering af WordPress plugins er faktisk også ret vigtige. Disse kære plugins, som folk får installeret rigtig mange af på deres WordPress hjemmesider, åbner op for nye muligheder med WordPress på din hjemmeside. Det kan være alt lige fra en simpel kontaktformular til avancerede beregninger og muligheden for at låse, beskytte og åbne op for forskelligt indhold på din WordPress hjemmeside. Nogle plugins giver også mulighed for at besøgende på din hjemmeside kan oprette og udgive nyheder og artikler – og det kan være lækkert for dig, såfremt emnet der skrives om passer godt ind med dine egne budskaber og evt. produkter og services.

https://codecanyon.net/ kan du finde mange tusinde WordPress plugins, som du kan installere på din hjemmeside – og dermed opnå mange nye og spændende muligheder. Vær dog opmærksom på at jo flere plugins, du installerer, jo bedre webhotel kræver det samt at der evt. kan åbnes op for hackere o.l., såfremt et eller flere af de installerede plugins ikke er godt nok kodet og derfor åbner en “bagdør” til ondsindede personer.

Vi anbefaler at langt de fleste plugin købes, da det øger chancen for at det pågældende WordPress plugin holdes opdateret af udviklerne. Rigtig mange plugins er dog gratis, og det er da bestemt også fantastisk…. men tør du bruge dem? Gratis er bestemt ikke lig med dårlig kvalitet af koder og plugins, men risikoen øges desværre for ubehageligheder såfremt koderne bag de gratis mange plugins ikke virker godt nok og ikke beskytter godt nok.

Mange WordPress plugins koster heldigvis kun $ 19,00-39,00 og der er livtidsopdateringer på dem samt typisk 6 måneders support. Mere support kan tilkøbes senere, såfremt der er behov for det.

Opdatering af WordPress oversættelser er den mindst vigtige af alle opdateringer. Men da du sikkert gerne vil have de bedste, og formentlig rigtige, tekster på din WordPress hjemmeside, så bør du også få oversættelserne opdateret. Heldigvis så kommer der ikke så mange nye oversættelser i løbet af et år – og de opdateres på et splitsekund, da de ikke fylder særlig meget.

Min udvikler af hjemmesiden sagde at WordPress var fremtidssikret – passer det så ikke?

I vores optik, så er WordPress fremtidssikret – i hvert fald, så langt som vi kan skue ud i fremtiden. Bilen er vel også fremtidssikret, men den kræver også service og eftersyn. Og det er nøjagtigt det samme med din WordPress hjemmeside – den bør også holdes opdateret og få et eller flere eftersyn hvert år. Lever du af din WordPress hjemmeside, så bør du i hvert fald have en pæn høj prioritet på dine WordPress opdateringer og eftersyn, så nedbrud af hjemmesiden minimeres mest muligt.

Om der om 3-5 år kommer et bedre program til hjemmesider end WordPress, vides ikke, men lige her og nu er WordPress det bedste program til hjemmesider – og faktisk også et ret hæderligt program til webshops. Flere af vores WordPress hjemmesider har koblet en webshop på – og udviklerne af denne webshop-løsning er faktisk også personerne bag WordPress. Så de to programmer arbejder og fungerer godt sammen.

Spørgsmål til WordPress opdatering?

kontakt os gerne, enten i et forsøg på at du får hjælp til selv at komme videre med dine WordPress opdateringer eller at vi overtager opgaven og holder din WordPress hjemmeside opdateret.

Vi har flere end 500 hjemmesider som vi udfører WordPress opdatering på hver måned.

0 svar

Skriv en kommentar

Ønsker du at deltage i debatten?
Skriv gerne en kommentar!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *